Tips & guider

Ta være på deg selv og sikre lasten

Ta være på deg selv og sikre lasten

I en travel hverdag er det lett å glemme sikkerhetsrisikoen som lasten faktisk kan utgjøre. Lasting er ikke bare en Tetris som passer til alt i bilen. Her lærer du å laste bilen trygt og unngå livsfare ved en ulykke.

Hvis det er noe vi i Work System aldri vil gå på akkord med, så det er sikkerheten. Som en del av det arbeidet, har vi laget denne veiledningen for å hjelpe deg med å laste trygt og bidra til et tryggere arbeidsmiljø.. 

Begynn å lese ved å bla videre.




ER DU KLAR FOR VEIEN?

Følg denne sjekklisten og se om du er klar til å dra ut på veien eller ikke.

| Forsikre / lukk lasten i reolsystemer og bokser. Reoler og bokser holder lasten på plass og hjelper til med å bremse kraften ved en eventuell kollisjon.
| Fordel lasten jevnt. Har du overvekt på den ene siden øker risikoen for å miste kontrollen over bilen.
| Legg tunge gjenstander nederst. Disse bør plasseres med så lavt tyngdepunkt som mulig, d.v.s. så nær gulvet som mulig. Unngå å ha tung last over ryggstøtten.
| Anker løs last. Hvis dette ikke er mulig, er det best å plassere lasten i kjøreretningen, mot en fast konstruksjonsdetalj, for eksempel bilens skillevegg.

Mislyktes du? Ingen fare, bare følg rådene våre, så er du klar på null komma niks.

HVORDAN LASTESIKRE BILEN MIN?

Sikring av last krever de rette forutsetningene. Ved å tilpasse lasterommet til dine behov kan du forbedre både sikkerheten og organiseringen.

HVILKET UTSTYR MÅ DU HA MED DEG I BILEN?

Tenk gjennom behovene dine. Det gjør det enklere å skape en trygg og komplett innredningsløsning som passer deg.

HVORDAN DU SIKRER UTSTYR OG MATERIALER

Det finnes nesten like mange bruksområder som det finnes transportkjøretøy, men med riktig innredning for utstyret/materialet ditt blir lastsikringen mye enklere. Så la oss begynne med noen vanlige situasjoner som kundene våre står overfor.

Maskinesker / maskinposer

Når det gjelder maskinesker, er det to anbefalte posisjoner:

- På gulvet / hyllen sikret med en fjærbelastet koffertholder

Hvis ingen av de ovennevnte er mulig, er det beste alternativet å plassere eskene / posene mot skilleveggen i bilen. Ha aldri løs last bak i bilen!


Forbruksvarer og reservedeler

Kompletter hyllene og skuffene dine med inndeler/innsatsbokssett og sørg for at småting bremses raskere ved en kollisjon. I tillegg blir det lettere å finne og holde orden blant tingene dine.


Rør og spyd

Plassering inne i bilen:

- Ingen rør/spisser i kjøreretningen
- I en rørholder alternativt på gulvet
- Aldri på øverste hylle i bilinnredningen


Plassering på takstativet/takbuen:

- Alltid i en kollisjonstestet rørhylse eller lastfanger

Kabler og kabeltromler

Kabler er ofte tung og bør derfor plasseres lavt og lukket.


Platemateriale

Vi ser for oss at du har lastet bilen med 10 stykker 900 mm gipsplater når uhellet er ute. Ved en kollisjon i 50 km/t veier denne lasten plutselig svimlende 5 tonn! Det er derfor tryggest å laste disse liggende i bilen, og hvis det ikke går - anbefales tilhenger.

Tømmer og stenderverk

Tømmer/bjelkelag skal aldri plasseres slik at de er rett bak deg som fører eller passasjer. Et dyktig alternativ er å feste / bolte dem til taket.

Hvilke løsninger finnes?

Det finnes mange ulike løsninger å velge mellom, og for å gjøre det enklere for deg vil vi gå gjennom de vanligste og mest populære.

Bilinnredning og skuffer

En sikker og praktisk måte å oppbevare ting på er å bruke hyllesystemer og skuffeseksjoner. Systemet vårt er selvsagt kollisjonstestet, og i utviklingen av det er det lagt stor vekt på sikkerhet og funksjon.

Dobbeltgulv

Dobbeltgulv har med rette blitt en av de mest populære løsningene. Det er effektivt både fra et sikkerhets- og lagringssynspunkt. Det som legges under dobbeltgulvet hindres i å fly bort ved for eksempel kraftig oppbremsing. Samtidig får du bedre ergonomi og slipper å krype inn i bilen for å få tak i ting.

Generasjon 8 - høyere kollisjonssikkerhet enn industristandarden

Våre doble gulv er designet for å kollapse ved en kollisjon. Takket være de innebygde deformasjonssonene unngår man at dobbeltgulvet fortsetter inn i kupeen og forårsaker personskader.

Surreøye, Spennrem & Spennbånd

Lasteløkker, spennbånd og spenne rem er gode komplementer for å få lasten til å holde seg på rett plass. Deres styrke er vanligvis spesifisert i enten kg eller daN (Dekanewton). Omregnet tilsvarer 1 daN ca. 1 kg. Det er lett å bli villedet av tallene og her er det viktig å tenke på den ekstra vekten som oppstår ved en eventuell krasj.

Regneeksempel

Last: 40 kg
Hastighet: 50 km/h (tilsvarende ca. 25 G ved støt)

40 x 25 = 1000.

Det betyr at du skal surre lasten med for eksempel 2 stk. spennbånd med minimum LC (lastsurringskapasitet) på 500 kg. Sjekk også at lastøyene har riktig lastgrense.

Takstativ og lastebøyler

Med et takstativ/takbøyle øker du bilens lastekapasitet og unngår en overfylt bil. Også ut fra et sikkerhetssynspunkt er det en del ting som er bedre å oppbevare på taket. Under overskriften "Sikker lasting på taket og universelle lastsikringsmetoder" finner du en veiledning for sikker lasting av takstativ/takbøyler.

LASTKAPASITET

Et annet vanlig spørsmål som dukker opp i forbindelse med lasting, handler om lastekapasitet. Hvor mye kan man for eksempel laste på en hylle, eller hva tåler egentlig et dobbeltgulv? For å finne ut av hva som gjelder, har vi utviklet en vektguide for våre produkter.

Kjøp alltid kollisjonstestet innredning

Sist men ikke minst, ta sikkerheten din på alvor og velg en innredning som er kollisjonstestet. Vår bilinnredning er grundig testet under virkelige forhold og designet for å sikre lasten og beskytte deg. På ditt nærmeste anlegg kan du også få hjelp til korrekt og kollisjonssikker installasjon av våre autoriserte montører. Se klippet for å lære mer om sikkerhetsarbeidet vårt.:


LAsT TRYGT PÅ TAKET & Universelle lastsikringsmetoder 

Her har vi samlet våre beste tips til deg som skal laste på taket eller forankre uhåndterlig last som ikke passer inn i ferdige lasteløsninger.

Last trygt på taket

Når det gjelder takstativ/takbøyler er det først og fremst lover å forholde seg til. I tillegg til det er det selvfølgelig noen smarte triks å bruke når du skal sikre takstativet/takbøylen din.

Sjekk hvor mye du kan laste. Før du starter må du finne ut maksvekten for bilens tak. Sjekk også vekten på takstativet/takbøylene. 

Pass på at lasten ikke stikker for mye ut. Lasten kan maksimalt stikke ut 20 cm sideveis med en total bredde på maks 260 cm.

Sikre lasten skikkelig. Det viktigste er å sørge for at lasten er forsvarlig sikret. Bruk for eksempel spennbånd, lastfanger or rørhylse.

Lange gjenstander skal merkes opp. Gjenstander som stikker ut mer enn 1 meter skal merkes med et fargerikt flagg/vimpel foran og bak. Ved mørke eller dårlig vær bør lys og refleks brukes i stedet (hvitt foran og rødt bak).

UNIVERSELLE LASTSIKRINGSMETODER 

Det hender at lasten er både ugreit og ujevn, noe som gjør at ferdige lasteløsninger ikke fungerer så bra. Da kan det føles fristende å bare fylle opp bilen og håpe på det beste, men det finnes bedre strategier. Derfor har vi samlet her noen universelle lastsikringsmetoder som du kan bruke. Hos oss finner du tilbehøret du trenger for å lykkes.

Forlåsing

Forlåsing er en metode som først og fremst hindrer lasten i å bevege seg under for eksempel akselerasjon, bremsing eller svinger. Dette oppnås ved å direkte eller indirekte støtte lasten mot bilens faste konstruksjon ved hjelp av for eksempel spennbånd, klosser eller lignende.

Overfallsurring

Overfallsurring brukes for å hindre at lasten tipper ved forankring i surring/lastløkker. Bør suppleres med forhåndslåsing for å hindre at lasten beveger seg.

Vi hjelper deg!

Ønsker du hjelp til en skreddersydd løsning for din spesifikke last eller har du andre spørsmål? Stikk innom ditt nærmeste anlegg, kontakt oss her på nettstedet eller ring oss.

loader